Záhada ručního broušení diamanty

26. července 2010 v 17:48 | Tomáš |  Obecné postupy a recenze

aneb vliv  použitého brusiva na  kvalitu povrchu. Následující zamyšlení volně navazuje na sérii článků o diamantových brusných kamenech a strategii výběru brusných kamenů

Broušené a honované povrchy jsou tím lépe vyleštěny, čím jemnější brusivo je k práci použito - to je základní poučka, kterou jsem se léta řídil a automaticky jsem předpokládal, že kámen zrnitosti 8000 nástroj vyleští lépe nežli "tisícovka"…

Když jsem však předloni začal používat jemné diamantové kameny, velmi záhy jsem si všiml jevu, který jsem si nedokázal vysvětlit:

na diamantech zrnitotosti 600 jsem dosahoval kvalitnějšího vyleštění obtahovaných ploch, nežli na lapovací desce s papírem stejné zrnitosti nebo na japonských kamenech zrnitosti 1000. Při přechodu z diamantů 600 na jemnější  japonské kameny se mi původně lesklá plocha měnila na matovou. 

Odpověď na zdánlivý paradox jsem nalezl při studiu literatury a mohu jej shnout do dvou bodů:

  1. Diamantová zrna jsou hranatější, zrna měkkých japonských kamenů King jsou více oblá. Rýhy, vytvořené během broušení diamanty, proto lépe odráží světlo. Broušená plocha není lépe vyleštěná, nežli při použití jemnějšího japonského abraziva, má však vyšší "optickou kvalitu".
  2. Optickou kvalitu povrchu ovlivňuje i obsah některých legur, obsažených v broušené oceli - dnes populární ocel A2 obsahuje Cr a Mo, chrom je i v oceli, kterou na svá dláta používá Narex Bystřice. Velké množství chromu, přítomné např. v nerez ocelích, zvyšuje jejich "mazavost"   a komplikuje ostření, naproti tomu jeho menší obsah zvyšuje houževnatost a otěruvzdornost oceli. Chrom však během kalení reaguje s uhlíkem za vzniku zrn velmi tvdého karbidu, která - při broušení měkkými kameny- zůstávají na povrchu jako kopce v rovině měkčího kovu. Daleko tvrdší diamant ubrousí z povrchu i tyto kopce…

Aktualizace ze dne 24. 8. 2010: Přišel mi jsem tento dotaz:

Dobrý den, díky za moc zajímavé čtení. Mj. mě zaujal článek "Záhada ručního broušení diamanty". Zajímalo by mě jestli krom vyššího lesku lze dosáhnout i větší ostrosti. Tedy jestli by mi pak stačil k naostření "hrubší" diamantový kámen (třeba ta šestistovka), nebo jestli je nutné pak obtáhnout břit ještě na nějakém tom japonském. V článku jsem v tomto ohledu jasný závěr nevytušil. Jestli uznáte za vhodné, doplňte tam prosím větičku na tohle téma. Moc děkuji.


Hlavním smyslem tohoto článku bylo vysvětlit paradox, o kterém jsem se letmo zmínil už v dubnu a který mi dlouho hlava nebrala. Informace, které zde uvádím, jsou zcela nové i pro mě, za rok budu možná dál.


Při použití hrubšího brusiva bude ostří "zubatější", méně jemné. Přesto, broušení na zrnitosti 600 by mělo pro spoustu účelů bohatě stačit - vždyť v minulosti hojně používané olejové brusy se vyráběly/vyrábějí v hrubších zrnitostech nežli japonské kameny, někteří tradicionalisti tady dodnes používají pískovec, který bude taky daleko hrubší, jemné obtažení se provádí na břidlici a pokud ani to nestqčí, obtahuje se na řemenu...


Na druhou stranu, pokud pracuji na  čelních vláknech, je sakra rozdíl, jestli použiji lajdácky naostřené dláto Narex nebo pořádně a na jemném kameni obtažené oire-nomi, o kvalitě povrchu ani nemluvě. Vyleštěný nástroj má navíc přímo magický charakter…
Ještě jedna věc: mám-li opravdu kvalitní a drahé želízko do hoblíku (40 USD+doprava)  nebo třeba japonské dláto, brousím ho tak, aby co nejméně ubývalo a dlouho mi vydrželo. Diamant 600 mi v tomto případě přijde zbytečně moc agresivní.



 


Komentáře

1 Jirka Jirka | 5. ledna 2012 v 12:23 | Reagovat

Zdravím,
v poslední době používám k broušení drobných věcí (tenké vrtáky, miniaturní dlátka a soustružnické nože) integrované obvody z dob, kdy se ještě pouzdřily do keramiky. (Většinou procesory, EPROM paměti atd., hnědá keramika). Nevím přesně, co je to za materiál a v brusivech se nevyznám, ale všecny brousky které jsem kdy měl v ruce byly buďto moc hrubé, nebo moc nebrousily a rychle ubývaly. Tohle brousí do zrcadlového lesku (pokud to na těch miniaturních plochách dokážu posoudit) a relativně rychle. Asi se plácnu přes kapsu a zkusím nějaký ten diamant, ale docela by mě zajímalo, kdybyste na nějaký vyřazený procesor narazil a vyzkoušel, s čím byste to srovnal.

         J.S.

2 Tomáš Tomáš | 6. ledna 2012 v 6:56 | Reagovat

Dobré ráno,

s  podobným doporučením jsem se před pár lety setkal (v souvislosti s broušením nožů z nerezových ocelí), kdosi tehdy vychvaloval obyčejné porcelánové pojistky. Bohužel  jsem to nikdy pořádně nevyzkoušel...

3 Morava Morava | E-mail | 8. září 2012 v 21:07 | Reagovat

Zdravím,

k broušení používám namočený karborundový dvouvrstvý brousek a poté břidlici. Slyšel jsem něco o oleji a o řemenu, jsem začátečník, rád bych si přečetl podrobnější výklad. Brousím hlavně zahradnické nože.
Děkuji za odpověď, konečně jsem našel někoho, kdo se skutečně vyzná a umí česky.

4 Tomáš Tomáš | 9. září 2012 v 7:43 | Reagovat

dobré ráno,

různých postupů broušení je nepočítaně, a co se nelíbí jednomu, může vyhovovat někomu jinému. Prostě těch cest, kterými je možné se dostat k cíli, je více...

Karborundové brousky (made in China) mám po dílně taky, spíše pro podřadnější práce, protože jsou "upečeny" moc pevně, nevydrolují a rychle se zanesou.

K tomu řemenu: pokud pásek řemenu máznete třeba zelenou lapovací pastou (prodává se v tyčkách), můžete břit doleštit.

5 Tomáš Tomáš | 10. září 2012 v 12:32 | Reagovat

Trochu rozšířím svoji odpověď o lapování na řemeni:

-domnívám se, že tato technika má své opodstatnění zejména při ostření na olejových kamenech, které jsou (v porovnání s japonskými vodními kameny) hrubší. Sám ji moc nepoužívám, z důvodů které jsem před dvěma lety popsal v článku „Výběr brusných kamenů“ - preferuji vodní kameny, které se dneska prodavají i v zrnitostech 20000 a výše. Tady už jakékoliv další dolešťování ztrácí  smysl, ostatně nabrousit do zrcadlového lesku lze i na daleko hrubších (a levnějších) vodních kamenech.    
Na druhé straně, lapovací pastu občas používám k leštění na kotouči – ať už koženém, nebo filcáčku. Jde to pěkně, jenom nezapomeňte, že kotouč se musí otáčet směrem od vás! (nebezpečí zachycení a vržení předmětu).

6 Diamanty Diamanty | 7. května 2014 v 23:22 | Reagovat

Diamanty jsou nejlepší investice. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama