Komentáře

1 p8ja p8ja | E-mail | 6. srpna 2010 v 16:02 | Reagovat

Zrovna dnes jsem na Wikipedii četl, že kofola kyselinu fosforečnou neobsahuje.

2 Tomáš Tomáš | Web | 6. srpna 2010 v 20:48 | Reagovat

Kyselinu fosforečnou obsahuje nejen kofola, ale i drtivá většina limonád. Ona totiž nápoji dodá říz (nemírné pití těchto patoků - tj. 2l /den a více - však postupně z těla vymývá vápník).
Za totality se kofola a další limonády rozvážely po hospodách v hliníkových sudech a to byl problém, kyselina ten hliník rozpouštěla a po převratu se rychle přecházelo na narezové sudy...

3 Martin Martin | 19. ledna 2011 v 8:53 | Reagovat

To že se před 30 lety vyrábělo něco nějak a dělalo to něco neznamená že to bude dělat i dnes. Tj. pravděpodobně se změnila receptura zachovávající chuť i bez té kyseliny.

Na obalu dnešní kofoly jsem nic o kyselině fosforečné nenašel.

4 Tomáš Tomáš | Web | 21. ledna 2011 v 11:20 | Reagovat

Říz limonády se dělá pořád stejně, tzn. za pomoci kyseliny a oxidu uhličitého. V textu nezmiňuji pouze Kofolu, a z hlediska odrezování je lhostejné, obsahuje-li limonáda fosforečnou nebo citronovou kyselinu.
Když chceš něco zpochybňovat,je dobré si o problematice nejdřív něco přečíst (něco víc nežli etiketu na flašce).

Tyhle debaty mně už nebaví, další podobné komentáře budu mazat.

5 Jarda Jarda | E-mail | 11. října 2011 v 11:39 | Reagovat

Chtěl bych se zeptat, zda se musí odrezovaný předmět po odrezování v kyseline nějak stabilizovat (neutralizovat) aby nedocházelo k další nežádoucí reakci kyseliny s předmětem. Přesně se mně jedná o to, že chci tento postup použít při renovaci plechového zásobníku, kde ke ke spojení dvou dílů použito tzv. falcování. Mám obavu, že se kyselina dostane až do falcovaného spoje a že opláchnutí voudou po procesu odstranéní rzi nebude dostatečné.

6 Tomáš Tomáš | 14. října 2011 v 12:44 | Reagovat

Těžko radit, tohle je článek o odrezování truhlářského nářadí a u něj mně nenapadá mně podobná situace...

Jistě, odrezený předmět je  možné důkladně oplachovat, já považuji za důležitější (po lehkém opláchnutí a usušení) ochranu čistého povrchu - viz poslední odstavec článku.

7 Jura Jura | E-mail | 15. května 2012 v 12:18 | Reagovat

Zdravím
Mám otázku. Potřeboval bych odrezit plechovou stěnu před nátěrem základovou a následně syntetickou barvou. Rez je povrchová a potřebuji si ulehčit práci s broušením. Mohu použít nějakou? http://www.cenyzbozi.cz/?zbozi=citronova%20kyselina

Děkuji za odpověď na mail

8 Tomáš Tomáš | 25. května 2012 v 21:17 | Reagovat

kyselina citronová není bezoplachový odrezovač, funguje tak, že se do (nejlépe) horkého rotoku předmět na pár hodin ponoří a rez se postupně rozpustí nebo opadá.

9 Potravinář Potravinář | 6. září 2012 v 21:24 | Reagovat

Díky za článek, chystám se zachraňovat prastarý poříz. Asi mě smažete, ale stejně, pro tu srandu - Coca Cola a Pepsi se stabilizují kys. fosforečnou, všechny ostatní žgrglavky, včetně Kofoly, kys. citrónovou. :)

10 jirka jirka | E-mail | 15. listopadu 2013 v 13:22 | Reagovat

Mám rezivý lauf v dnes již historické P08.Kvůli rzi neprošel tormentací a bouchačku mi šoupli do áčka.
Díky za návody, budu zkoušet.

11 mart mart | E-mail | 2. dubna 2016 v 1:39 | Reagovat

[5]:Nevím v jakých podmínkách pracujete, předpokládám, že domácí dílna nebo tak něco. Zbytky chemikálií z špatně přístupných míst(falc) je možné např. "vyfoukat stlačeným vzduchem" další spolehlivé odstaranění zbytků chemikálií z povrchu i pórů předmětu je možné provést opakovanými oplachy střídavě v horké a studené dest. vodě, na závěr po všech procedurách ve vodných roztocích je nutné předmět dobře opláchnout bezvodým ethylalkoholem a po té vysušit horkým vzduchem pak je možné přistoupit k závěrečné konzervaci.

12 Michal Michal | E-mail | 17. dubna 2016 v 11:43 | Reagovat

Dobry den chtel bych poradit,potrebuji vycistit diry v kondenzatoru cca16000 tisic der mechanicky se nam to nedari pouzili jsme male lamely a dratene kartace s odrezovacem,bouzel porad to neni dost ciste na to aby se daly nove trubky lisovat.Pokud by nekdo vedel o nejake silne chemiji prosim piste

13 Jarda Jarda | E-mail | 13. listopadu 2017 v 13:56 | Reagovat

Výborná konzervace je včelí vosk. Starý nůž používám při vyváření plástů asi 20 let, je na něm šedá patina a ani stopa rzi i když ho od vody a zbytků medu ani neotírám.. Nejlíp se rozpouští chlorovaným rozpouštědlem a železo se natře štětcem. Lesklý povrch časem šedne, ochrana je lepší než olej.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.