Šetrné chemické metody odrezování

11. května 2010 v 18:08 | Tomáš |  Obecné postupy a recenze
Kvalitní nářadí nemusí být zákonitě drahé. Občas se dá na zajímavé kousky narazit v bazarech, dají se vydražit v aukcích (eBay), nebo taky najít někde pod senem ve stodole - takové nářadí je většinou léta nepoužívané, pokryté nánosy rzi, kterou je potřeba odstranit.Nemají-li se přitom poškodit značky nástrojaře, nebo různé jemné nálitky (to je třeba případ kovových hoblíků), jsou zapotřebí šetrné postupy.

Cílem všech metod, které uvedu, je uvolnit a rozpustit rez až na čistý kov, tvorba vrstvičky nerozpustných solí na povrchu, která vzniká např. po použití bezoplachového odrezovače, je v tomto případě nežádoucí.

Odstrojené tělo amerického hoblíku na fotografii vpravo na restaurování a tuning teprve čeká (už asi 2 roky). Za upevňovacími šrouby sedla jsou vidět pod nánosy rzi tzv. "patent data". Na takové povrchy jsou použitelné jen šetrné postupy...  




Šetrné postupy odrezování mohu rozdělit do dvou kategorií:
  1. postupy chemické
  2. postupy elektrochemické

První kategirie je méně náročná na vybavení, není potřeba zdroj stejnosměrného napětí a mohu doporučit následující chemikálie:

Kyselina citronová - nejjednodušší, na anglických diskuzních fórech nejcitovanější prostředek na rozpouštění rzi. Osvědčil se  mi cca 2% roztok, do kterého se odrezovaný předmět ponoří, rozpouštění rzi je možné urychlit zvýšením teploty roztoku. Nejlépe to funguje na staré, uhlíkové oceli, s některými legurami (a třeba niklovanými povrchy) kyselina citronová reaguje za vzniku černé patiny, která se vždy nemusí hodit. Na fotografii je zčernalý upevňovací klín amerického hoblíku, podobně reagují ohraněná truhlářská dláta Narexu Bystřice:




Černá barva, vykouzlená citronovou kyselinou, je daleko teplejší, rovnoměrnější a mi celkově příjemnější  nežli čerň vytvořená pomocí bezoplachového odrezovače (ten vytváří modročerné skvrny a zrcátka) a je to menší "drbačka" nežli černění za pomocí taninu - no, někdy se  černění citrónovkou může hodit, jenom ty legury jsou potřeba...

Na niklované povrchy se mi docela dobře osvědčila směs, obsahující cca 2% kyseliny fosforečné a 1% kyseliny vinné, viz foto:

Detail anglického kovového drážkovacího hoblíku  (plough plane)  po chemickém odrezení směsí kyselin fosforečné a vinné


Schopnost rozpouštět rez mají i organické a minerální kyseliny, které jsou obsaženy  v nealko nápojích. Že tyto nápoje jsou pěkné fujtably, ví hodně lidí - ostatně Colu  vynalezl chemik, který měl za úkol vyvinout nové lepidlo a nedopatřením ho ochutnal...

V téměř každé limonádě  je nezanedbatelné množství kyselin. Ponořte do nich na pár hodin odrezovaný nástroj a uvidíte... Docela dobře odrezují  i pitelné a chutné věci, jako jablečný mošt…

Odrezený a náležitě naostřený nástroj je zapotřebí chránit před novou korozí. Tradičním prostředkem byl po staletí kaméliový olej, prostý kyselin. I když ho mám, na těla hoblíků preferuji spíše WD-40 nebo Konkor.



Dokončení  někdy příště.


Aktualizace ze dne 21. ledna 2011: Několik čtenářů   zjevně nepochopilo, že článek je o chemickém odrezování, nikoliv o chemii potravin. Schopnost rozpouštět rez má řada kyselin, vedle fosforečné a citronové mám vyzkoušenou i kyselinu vinnou a jablečnou.
Z hlediska odrezování je tudíž celkem jedno, zdali limonáda obsahuje kyselinu fosforečnou nebo citrónovou. V žádné z limonád, které uvádím v textu, jsem nenalezl zalíbení, k odrezování je nepoužívám a uvedl jsem je v textu spíše pro zajímavost.

K limonádám se vyjadřuji naposled, z předposledního odstavce jsem odstranil 4 slova a všechny další komentáře fanklubu Kofola budu mazat.

 


Komentáře

1 p8ja p8ja | E-mail | 6. srpna 2010 v 16:02 | Reagovat

Zrovna dnes jsem na Wikipedii četl, že kofola kyselinu fosforečnou neobsahuje.

2 Tomáš Tomáš | Web | 6. srpna 2010 v 20:48 | Reagovat

Kyselinu fosforečnou obsahuje nejen kofola, ale i drtivá většina limonád. Ona totiž nápoji dodá říz (nemírné pití těchto patoků - tj. 2l /den a více - však postupně z těla vymývá vápník).
Za totality se kofola a další limonády rozvážely po hospodách v hliníkových sudech a to byl problém, kyselina ten hliník rozpouštěla a po převratu se rychle přecházelo na narezové sudy...

3 Martin Martin | 19. ledna 2011 v 8:53 | Reagovat

To že se před 30 lety vyrábělo něco nějak a dělalo to něco neznamená že to bude dělat i dnes. Tj. pravděpodobně se změnila receptura zachovávající chuť i bez té kyseliny.

Na obalu dnešní kofoly jsem nic o kyselině fosforečné nenašel.

4 Tomáš Tomáš | Web | 21. ledna 2011 v 11:20 | Reagovat

Říz limonády se dělá pořád stejně, tzn. za pomoci kyseliny a oxidu uhličitého. V textu nezmiňuji pouze Kofolu, a z hlediska odrezování je lhostejné, obsahuje-li limonáda fosforečnou nebo citronovou kyselinu.
Když chceš něco zpochybňovat,je dobré si o problematice nejdřív něco přečíst (něco víc nežli etiketu na flašce).

Tyhle debaty mně už nebaví, další podobné komentáře budu mazat.

5 Jarda Jarda | E-mail | 11. října 2011 v 11:39 | Reagovat

Chtěl bych se zeptat, zda se musí odrezovaný předmět po odrezování v kyseline nějak stabilizovat (neutralizovat) aby nedocházelo k další nežádoucí reakci kyseliny s předmětem. Přesně se mně jedná o to, že chci tento postup použít při renovaci plechového zásobníku, kde ke ke spojení dvou dílů použito tzv. falcování. Mám obavu, že se kyselina dostane až do falcovaného spoje a že opláchnutí voudou po procesu odstranéní rzi nebude dostatečné.

6 Tomáš Tomáš | 14. října 2011 v 12:44 | Reagovat

Těžko radit, tohle je článek o odrezování truhlářského nářadí a u něj mně nenapadá mně podobná situace...

Jistě, odrezený předmět je  možné důkladně oplachovat, já považuji za důležitější (po lehkém opláchnutí a usušení) ochranu čistého povrchu - viz poslední odstavec článku.

7 Jura Jura | E-mail | 15. května 2012 v 12:18 | Reagovat

Zdravím
Mám otázku. Potřeboval bych odrezit plechovou stěnu před nátěrem základovou a následně syntetickou barvou. Rez je povrchová a potřebuji si ulehčit práci s broušením. Mohu použít nějakou? http://www.cenyzbozi.cz/?zbozi=citronova%20kyselina

Děkuji za odpověď na mail

8 Tomáš Tomáš | 25. května 2012 v 21:17 | Reagovat

kyselina citronová není bezoplachový odrezovač, funguje tak, že se do (nejlépe) horkého rotoku předmět na pár hodin ponoří a rez se postupně rozpustí nebo opadá.

9 Potravinář Potravinář | 6. září 2012 v 21:24 | Reagovat

Díky za článek, chystám se zachraňovat prastarý poříz. Asi mě smažete, ale stejně, pro tu srandu - Coca Cola a Pepsi se stabilizují kys. fosforečnou, všechny ostatní žgrglavky, včetně Kofoly, kys. citrónovou. :)

10 jirka jirka | E-mail | 15. listopadu 2013 v 13:22 | Reagovat

Mám rezivý lauf v dnes již historické P08.Kvůli rzi neprošel tormentací a bouchačku mi šoupli do áčka.
Díky za návody, budu zkoušet.

11 mart mart | E-mail | 2. dubna 2016 v 1:39 | Reagovat

[5]:Nevím v jakých podmínkách pracujete, předpokládám, že domácí dílna nebo tak něco. Zbytky chemikálií z špatně přístupných míst(falc) je možné např. "vyfoukat stlačeným vzduchem" další spolehlivé odstaranění zbytků chemikálií z povrchu i pórů předmětu je možné provést opakovanými oplachy střídavě v horké a studené dest. vodě, na závěr po všech procedurách ve vodných roztocích je nutné předmět dobře opláchnout bezvodým ethylalkoholem a po té vysušit horkým vzduchem pak je možné přistoupit k závěrečné konzervaci.

12 Michal Michal | E-mail | 17. dubna 2016 v 11:43 | Reagovat

Dobry den chtel bych poradit,potrebuji vycistit diry v kondenzatoru cca16000 tisic der mechanicky se nam to nedari pouzili jsme male lamely a dratene kartace s odrezovacem,bouzel porad to neni dost ciste na to aby se daly nove trubky lisovat.Pokud by nekdo vedel o nejake silne chemiji prosim piste

13 Jarda Jarda | E-mail | 13. listopadu 2017 v 13:56 | Reagovat

Výborná konzervace je včelí vosk. Starý nůž používám při vyváření plástů asi 20 let, je na něm šedá patina a ani stopa rzi i když ho od vody a zbytků medu ani neotírám.. Nejlíp se rozpouští chlorovaným rozpouštědlem a železo se natře štětcem. Lesklý povrch časem šedne, ochrana je lepší než olej.

14 Nacobabu Nacobabu | E-mail | 20. července 2018 v 13:31 | Reagovat

Neumím anglicky tak technický vůbec ale ne a jutub 😁do plastového koše nachází hromadu věcí na odreziveni a připojí proud .mám plno matek šroubů atd a nemusi kazdy kus pripojivat na proud jako katodu či anodu.stare brány takové ty za koně na pole😁hodně rezave chci je pak po očištění na zeď jako věšák.nějakévěci sem dřív kartacoval a voskoval.ale po té co jsem měl plno drátků z rotacniho kartáče zapichanych po těle cca 20 odmítám tuto metodu.nemam žádné cenné věcí kterým bych ublížil.jen aby vypadali na oko🙄.sem tam kopnu podkovu či jinou železnou věc z pole atd.dik za odpověď vim ze vlákno je staré ale stále aktuální.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama